Główny Inspektor Sanitarny informuje
jak uniknąć zakażenia "grypą ptaków"
- spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minium 700 C;
- myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamietaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
- nie dotykaj bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu, przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci;
- zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim jak i hodowlanym, dopilnuj aby robiły to także dzieci;
- pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
- przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich;
- bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej.
Główny Inspektor Sanitarny
Andrzej Wojtyła
Należy pamiętać:
- nie spożywać jaj na surowo,
- podczas przechowywania w warunkach domowych wyraźnie oddzielić jaja surowe od innej żywności, szczególnie tej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia,
- przed użyciem poddać jaja obróbce termicznej - gotować 10 min. w temp. 90-100 stopni Celcjusza lub SM
Rozporzadzenie_Ministra_Rolnictwa_i_Rozwoju_Wsi.jpg (112.36 Kb)
|