http://www.bip.gov.pl
  Drukuj strone
URZĄD
Raport o stanie Gminy
WŁADZE
OGŁOSZENIA - AKTUALNOŚCI
Wykaz danych o ochronie środowiska
NABÓR
MOJA SPRAWA
PRAWO LOKALNE
TUTYSTYKA
INNE
WYBORY-OGŁOSZENIA
KONTROLE ZEWNĘTRZNE
SZUKAJ
INSTRUKCJA OBSŁUGI
REDAKCJA
STATYSTYKA
Elektroniczna skrzynka podawcza - ePUAP
STRATEGIA ROZWOJU GMINY ULANÓW NA LATA 2016-2020
MIEJSCOWY PLAN ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO
Gminne Programy Profilaktyczne
NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA
Ochrona danych osobowych
Katalog usług PSeAP
Rada Miejska w Ulanowie - nagrania wideo
Powszechny Spis Rolny 2020
Deklaracja dostępności Strony interenetowej Gminy i Miasta Ulanów


 
OGŁOSZENIA - AKTUALNOŚCI 
 
data publikacji:  13-12-2007 | 10:56
data ostatniej modyfikacji:  13-12-2007 | 10:56
Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego jak uniknąć zakażenia ptasią grypą 13.12.2007

Główny Inspektor Sanitarny informuje

jak uniknąć zakażenia "grypą ptaków"

- spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minium 700 C;

- myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamietaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;

- nie dotykaj bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu, przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci;

- zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;

- myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim jak i hodowlanym, dopilnuj aby robiły to także dzieci;

- pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;

- przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich;

- bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej.

                                    Główny Inspektor Sanitarny

                                           Andrzej Wojtyła

 

Należy pamiętać:

- nie spożywać jaj na surowo,

- podczas przechowywania w warunkach domowych wyraźnie oddzielić jaja surowe od innej żywności, szczególnie tej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia,

- przed użyciem poddać jaja obróbce termicznej - gotować 10 min. w temp. 90-100 stopni Celcjusza lub SM

Rozporzadzenie_Ministra_Rolnictwa_i_Rozwoju_Wsi.jpg (112.36 Kb) 

 

««« powrót
 
 


Interaktywna Polska